Omsorgstandpleje
Omsorgstandplejen er et tilbud til borgere, som af fysiske og/eller psykiske grunde er ude af stand til at benytte det almindelige tandplejetilbud.
Hvad er omsorgstandpleje?
Omsorgstandplejen er et kommunalt tandplejetilbud til voksne borgere, der af fysiske og/eller psykiske årsager er forhindrede i eller kun med stort besvær kan benytte de almindelige tandplejetilbud.
Formålet med omsorgstandplejen
Formålet med omsorgstandplejen er:
- at sikre borgeren så god tyggefunktion som muligt
- at holde borgeren smertefri
- og at give borgeren mulighed for at opretholde sit selvværd og sociale kontakter.
Behandlingerne i omsorgstandplejen er primært forebyggende og vedligeholdende og omfatter kun nødvendige istandsættelser af tandsættet. Læs mere om behandlingerne i omsorgstandplejen.
Hvor kan man blive behandlet og hvem foretager behandlingen?
Behandlingen udføres som udgangspunkt i borgerens eget hjem eller i et klinikrum indrettet på plejecentret. Visse behandlinger skal udføres på klinik. Behandlingen udføres af personale fra Brøndby Kommunale Tandpleje.
Der er pr. 1. januar 2018 igen indført fritvalgsordning for omsorgstandpleje. Det betyder, at personer, der får tilbudt tandpleje ved offentlig klinik, kan vælge i stedet at modtage tandplejetilbuddet hos privat praktiserende tandlæge/klinisk tandtekniker. Hvis man ikke ønsker at bruge kommunens behandlere til omsorgstandpleje, skal man kontakte den kommunale tandpleje før der indgås aftale med en privat behandler.
Den væsentligste lovgivning vedr. omsorgstandpleje er:
- Bekendtgørelse af Sundhedsloven
- Bekendtgørelse om tandpleje
- Sundhedsstyrelsens vejledning om: ‘Omfanget af og kravene til den kommunale tandpleje’